Sejur Maldives - vremea

  • call center

Maldives - vremea

Pozitia geografica a bazinului Oceanului Indian influenteaza evident asupra regimului termic al apelor. Astfel in zona intercontinentala a oceanelor, situata la nord de paralela de 40° latitudine sudica, rar se intampla, chiar si in timpul iernii ca temperatura medie a apelor de suprafata sa coboare sub 20°C.

In semestrul cald al anului, in apropierea tarmurilor sudice ale Asiei, apa oceanului atinge la suprafata valori termice de peste 30°C. Dealtfel, in zona golfului Persic s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura medie a apelor Oceanului Planetar, 35,6°C in luna august. Se poate deci spune ca, bazinul nordic al Oceanului Indian are cea mai calda apa de pe intinsul marilor si oceanelor Terrei.

Cu totul alta este situatia in jumatatea sudica a Oceanului Indian, ce comunica pe spatii largi atat cu Oceanul Antarctic, cat si cu Oceanul Pacific. Chiar si in timpul verii australe (decembrie-februarie) temperatura medie a apelor nu depaseste 15°C decat in apropierea coastelor sudice ale Africii si in jurul insulei Tasmania, pentru ca langatarmurile continentului antarctic sa aiba valori sub 0°C.

maldives sunshine
 
maldives temprature

Deasupra apelor calde ale Oceanului Indian iau nastere, in tot timpul anului, cicloanele tropicale, ce se formeaza la zona de contact dintre atmosferasi ocean, pe un spatiu larg delimitat de paralelele 5-20° latitudine nordicasi sudica. Frecventa acestor perturbatii de exceptie ale atmosferei, care in zona Oceanului Indian sunt cunoscute sub numele de orcane, or de taifunuri, este mai ridicatain intervalul martie-octombrie, in zona situata la nord de Ecuator, si intre lunile octombrie-martie, la sud de Ecuator.
Cele mai dese cazuri de aparitie a acestora se inregistreazain golful Bengal (intre 15-20 taifunuri pe an), dintre care 1/3 se soldeaza cu consecinte dezastruoase pentru regiunile pe care le traverseaza. De altfel, zonele limitrofe celor doua imense golfuri din nordul Oceanului Indian sunt considerate cele mai afectate de aparitia cicloanelor tropicale, din intreaga lume.

Puternicele contraste termice sezoniere dintre bazinul nordic al Oceanului Indian si partea de sud si centrala a continentului asiatic, determina puternice decalaje intre valorile presiunii atmosferice de pe ocean si uscat. Acest fenomen genereaza aparitia musonilor.